6 Fakta Utama Tentang Lelongan Jam Tangan Blog Featured Image
LifestylesFacts

6 Fakta Utama Tentang Lelongan Jam Tangan

6 Fakta Utama Tentang Lelongan Jam Tangan Blog
50Views

Tidak ada masa yang lebih menarik untuk menjadi peminat jam tangan terutamanya sekarang kerana dunia sedang membincangkan kemajuan jam tangan lebih hebat daripada sebelum ini. Lelongan jam tangan sudah pasti memberikan peluang yang sangat baik untuk pelaburan kewangan, terutamanya untuk jam tangan mewah. Peluang hebat ini akan meningkatkan kekerapan lelongan berasaskan tema jam tangan dan membuka peluang perniagaan baru. Kisah kejayaan lelongan jam tangan telah menyebabkan lebih banyak rumah lelongan yang baru muncul dengan harapan dapat menarik perhatian pengumpul horologi. Persaingan dalam pasaran khusus ini sangat sengit. Beberapa rumah lelongan telah dituduh tidak beretika kerana tidak mendedahkan asal usul jam tangan kerana ia menjejaskan kuasa atau pemilikan sebenar jam tangan itu. Selain faktor berkaitan dengan amalan rumah lelong, faktor-faktor lain turut mempengaruhi nilai jam tangan, dan salah satu faktor tersebut ialah pemilikan oleh selebriti. Dalam artikel ini anda akan menemui beberapa fakta penting tentang lelongan jam tangan yang akan memberikan anda lebih banyak maklumat yang diperlukan.

1. Tiada Jaminan Asal

Mereka menjangkakan jam tangan yang dimiliki oleh seseorang selebriti selalunya akan mempunyai nilai yang lebih tinggi. Ia tidak tepat seratus peratus. Bintang atau ikon yang memakai jam tangan tidak ada kaitan dengan nilai lelongan yang lebih tinggi. Sebagai contoh, jam tangan The Longines, yang dahulunya dimiliki oleh Albert Einstein, berharga beberapa ribu, tetapi jam tangan yang sama yang tidak dimiliki mana-mana selebriti adalah pada harga yang lebih rendah. Ia menggambarkan bahawa kisah siapa yang memiliki jam tangan itu lebih bernilai daripada jam tangan itu sendiri. Ia memerlukan pengesahan dokumentasi asal seperti surat, gambar, resit dan lain-lain.

2. Lelongan Jam Tangan Super Glamor

Kebanyakkan rumah lelong yang berjaya adalah pakar dalam pembentangan. Mereka mengeluarkan katalog hebat dengan penerangan yang sangat baik dan gambar jam tangan yang ingin mereka jual. Syarikat-syarikat lelongan ini bersama sekutu media mereka memberikan tumpuan yang lebih kepada jualan pengiklanan. Promosi seperti ini memberitahu kepada orang ramai tentang acara akan datang dan membangkitkan minat mereka yang mungkin akan membida dalam lelongan tersebut. Yang glamor hanyalah strategi jualan yang direka untuk menarik minat orang ramai untuk mengambil bahagian dalam lelongan itu.

3. Kejayaan Jam Tangan Terpakai Memacu Lelongan

Setiap acara lelongan mempunyai ratusan jam tangan yang telah ditetapkan untuk dijual. Apabila anda membaca tentang satu-satu lelongan, hanya beberapa sorotan lelongan terutamanya bintang handalan, jam tangan vintaj mewah, dengan kebarangkalian mencapai nilai lelongan yang tinggi, yang akan dipromosikan. Ironinya, lelongan adalah pembida sering percaya bahawa jam tangan mewakili jam tangan di acara lelongan. Jika mereka hanya mengambil bahagian ini, mereka mengekalkan acara paling kontemporari dengan menjual stok runcit yang tidak terjual atau jam tangan terpakai yang lebih baharu.

4. Berhati-hati Dengan Premium Atau Yuran Lelongan

Konsep sebenar di sebalik rumah lelongan jam tangan ialah mereka mengutip bayaran daripada kedua-dua penjual dan pembeli, antara 10 hingga 20 peratus daripada bidaan terakhir. Kebanyakkan rumah lelong mengenakan caj premium yang lebih tinggi daripada apa yang penjual rasakan. Walaupun rumah ini mengenakan caj 10% hingga 20% daripada jumlah pembelian semasa jualan yang menang, mereka boleh mengenakan antara 10% hingga 30% sebagai premoum pembeli berbanding harga muktamad.

5. Jenama Jam Membeli Jam Tangan Mereka Kembali Di Acara Lelongan

Pemerhatian utama ialah pembida secara terang-terangan atau rahsia bagi jenama jam tangan, bergantung kepada situasi. Dari segi masalah etika, jenama jam tangan secara terbuka membida dan memenangi jam tangannya. Breguet, misalnya sering membeli jam tangan bersejarah, yang kebanyakannya berusia lebih 200 tahun, yang dihasilkan mengikut nama dan keluarga. Dalam beberapa situasi lain, jenama jam tangan boleh membida secara rahsia menggunakan proksi untuk memanipulasikan lelongan.

6. Jam Tangan Berharga Di Acara Lelong Lebih Sukar Ditemui Berbanding Apa Yang Anda Bayangkan

Untuk jenama yang bersinar di acara lelongan, Rolex dan Patek Philippe bersedia untuk menunjukkan prestasi bernilai tinggi. Patek Philippe, berdasarkan sejarah merupakan pembuat jam tangan mewah rumit yang eksklusif. Rolex mempunyai prototaip dan model pengeluaran terhad di acara lelong. Kebanyakkan jam tangan yang baik telah membuktikan bidaan yang memenangi lelongan pada satu juta dolar atau lebih adalah sangat jarang berlaku dan telah beredar dari satu lelongan ke satu lelongan, ditukar antara ramai pengumpul elit.

Terdapat begitu banyak fakta yang perlu anda ketahui selain daripada 5 maklumat utama di atas. Jika anda pergi untuk membida, ingat bahawa walaupun pelelong jam tangan adalah pencerita yang mahir, mereka meningkatkan nilai kebanyakkan lelongan jam tangan. Berhati-hati dengan pembida yang tidak dikenali melalui proksi. Ia boleh menjadi serampang dua mata.

Nick Lai
the authorNick Lai
Chief Marketing Officer
A Writer and Entrepreneur As a writer and entrepreneur, this chronicles my journey so far, where I am and my future plans. Where It All Started I was born in Malaysia, and I've lived in the country all my life. I've always had a desire to write at a very early age. It was always a passion during my years of receiving formal education, but I discovered that it was something I not only liked but was also quite good at. However, before fully delving into writing, I had quite a few adventures.

Leave a Reply